Ahad, 23 Januari 2011

Sambal mangga muda + bilis


 Memandangkan sekarang ni kat sekitar Kota Kinabalu adalah musim mangga, so..entry kali ni ada kaitan dgn mangga muda. 'Mangga muda + bilis' satu menu yg simple tetapi menyelerakan. Resepi ni agak popular kat Sabah.. tak tau lah pula kat tempat lain. Dan resepi ni tak ada nama khusus, buka2 mata kat dunia ni, mmg resepi ni mmg wujud dah kat dalam family kami. Bapa selalu buat menu ni klu kami adik-beradik balik kat kampung. Untung juga dapat bapa yg pandai masak...air tgn lelaki lah katakan, rasa pasti berbeza..hehehe. Menu ni mmg one of my favorite...terliur dah ni, so.. korang layan je lah resepi yg simple ni...

Bahan2nya:

5 biji mangga muda (Buang kulit & belah 4)
Segengam bilis kering ( Bilis kering ada 2 jenis: 1 yg dimasak dgn tawas & yg 1 lagi yg terus dijemur di bwh panas matahari, saya guna yg di jemur  )
2 ulas bawang merah
5 biji cili padi ( Klu nak pedas, korang bubuhkah byk2)
sedikit garam
Klu nak boleh bubuh gula sikit

Cara2nya:

1. Goreng bilis yg telah dibersih tanpa menggunakan minyak . Petua klu nak ranggup, jgn cuci dulu bilisnya. Dgn api yg perlahan, goreng hingga masak.
2. Masukkan bawang & cili dlm lesung batu.( Saya guna chopper elektrik je, lg senang) Tumbuk hingga agak lumat, masukkan mangga. Tumbuk lagi.
3. Cuci bilis dgn air bersih, kemudian masukkan ke dalam lesung tadi. Tumbuk hingga agak lumat juga. Masukkan garam & gula, sesuaikan rasa mengikut lidah masing2..hehehe
4. Boleh hidang & makan.

2 ulasan:

  1. perggghhhh.... mang sedap lah ini lauk. klu mkn mesti tambah 2 3 pinggan nasi. tapi setiap kali mkn tidak sempat habis sepinggan nasi, lauk ni akan habis dulu. berebut semua adik beradik makan. hahaha... kenangan yg best. disarankan utk peminat mknn masam, pedas dan yg tidak ada selera mkn. must try!

    BalasPadam
  2. Hahaha..sedap memang sedap, tp, klu alergik dgn bilis, jgn cuba2..macam ada org tu kena alergik, saat2 menyarung cincin di jari.

    BalasPadam