Kek lapis cream cheese ni merupakan antara kek kegemaran kami sekeluarga, begitu juga dgn adik-beradik ipar. Resepi ni saya dapat masa study kat U lagi. Tapi dah tak ingat siapa yang bagi, yg penting kwn tu asal dari Sarawak. Kek ni mmg sedap dan harum. Gabungan horlicks, kaya, cream cheese dan susu pekat membuatkan rasa kek ni lebih menyerlah. Pernah suatu masa dulu, sehari sebelum raya buat kek ni, kebetulan masa tu ada seorg lelaki Cina bersama bbrp org pekerjanya menghantar perabot kat rmh, boleh2nya dia mau beli kek yang sedang kami kukus. Tp, saya & adik ipar tak juallah masa tu sbb takut tak sempat buat utk raya keesokan harinya..hehehe. Selalu klu buat kek ni saya guna warna merah & hijau. Tp, utk yg kat gambar ni, adik ipar saya yg buat, saya bagi arahan je, so, dia bubuh warna lain, tak kisahlah yg penting rasanya sama.. Apa2 pun, korang cuba je lah resepi ni, resepi ni saya dah ubahsuai drpd resepi asal.
10 biji telur
1 cwn gula aising
2 buku butter
1 pek kecil horlick (200g)
1 tin kecil kaya
1 tin kecil susu pekat
250g cream cheese
2 cwn tepung
Cara2nya:
1. Putar gula bersama butter sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu, putar hingga kembang.
3. Campur horlicks, kaya, susu pekat dan cream cheese di dlm bekas lain, kemudian masukkan kedalam adunan yang telah diputar tadi. Putar lagi. Masukkan tepung, gaul hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kpd 2 warna: merah & hijau.
5. Bubuh 2 sudu besar warna hijau di dalam luyang, ratakan dan kukus menggunakan api yang kecil. Apabila telah masak bubuh pula 2 sudu besar warna merah. Begitulah seterusnya hingga adunan habis. Kemudian masak selama 30 minit lagi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan