Sabtu, 20 November 2010

Kek Coklat Istimewa






Rasanya , lama sudah tidak meng'update' blog Dapur Express ni, al-maklum, busy dgn kerja sekolah. Nasib baik skrg ni waktu cuti, so, bolehlah meng'update' resepi baru kat sini. Untuk entry kali ni, saya ingin berkongsi resepi yg ku beri nama Kek Coklat Istimewa. Ianya istimewa kerana kek ni boleh di masak menggunakan kaedah bakar dlm oven atau kukus di dapur gas. Klu saya, saya suka yg kukus, ianya lebih moist.  Selamat mencuba...

KEK COKLAT ISTIMEWA

Bahan A:
1 buku butter
1 cwn serbuk koko tudor gold
1 cwn gula kasar
1 tin susu sejat
* Dimasak atas api yg kecil, gaul supaya tdk berbiji2..

Bahan B:
3 biji telur
1 cwn susu pekat.
1 cwn setengah Tepung gandum dicampur dgn setengah susu kecil baking powder & soda bikarbonat (Diayak bersama)
* Putar bahan B, kemudian masukkan bahan A. Kukus selama 1 jam. Siap utk di makan.

Klu mau buat ganache pula: 500gm coklat masakan, 70gm susu sejat, sedikit butter. Masak secara double boil, kemudian tuang di atas kek yg telah sejuk.
Itu je, senangkan!


Klu nak buat rose guna ganache..yg tu susah nak cakap, kena pi menuntut ilmu dgn tok guru lah. Saya belajar buat rose guna ganache dgn sifu Jurinah, walaupun belum khatam sepenuhnya.. Terima kasih sifu..

4 ulasan:

  1. rose..makin pandai kau mendeko kek rose...ji tak pernah lagi deko bunga rose mcm tu...nanti nak try

    BalasPadam
  2. Bolehlah sikit Ji... hari tu pi bljr kejap ja... nda sempat bljr sampai pro. Tp...sekrg ni kena berlatih buat sendiri..lama2 nanti pandailah kot..hehehe

    BalasPadam
  3. Tau lah favorite ko, kek cinta kasih lah katakan...hehehe

    BalasPadam