Kek keju ni merupakan antara kek yg paling byk ditempah oleh kwn2, selain drpd kek coklat. Kek ni mmg sedap, klu tak percaya cubalah buat...klu tak reti juga, boleh dtg menuntut ilmu dgn tok guru tak bertauliah ni...hehehe
KEK KEJU
1 1/2 bungkus biskut oreo (hancurkan, saya selalu guna chopper elektrik)
3 sudu besar mentega
2 sudu besar gula
-campur semuanya dan pdtkan dlm acuan yg bersaiz 8"(sebaik2nya guna acuan 'springfoam'), bkr lebih kurang 10 minit.
Lapisan atas:
500gm krim keju
100gm gula kastor
100gm air susu segar
100gm mentega
6 biji kuning telur
10 sudu mkn tepung jagung
bhn B:
80gm gula kastor
4 biji putih telur
1/2 sudu teh serbuk krim tartar
-satukan bhn ni dan pukul hingga gebu dan kental klu terbalikkan mangkuk ke bwh ia tdk jatuh)
Cara2:
1. Pukul krim keju, gula kastor, mentega dan tepung jagung sehingga kembang.
2. kemudian masukkan air susu dan kuning telur, pukul lg sehingga sebati dan berkrim.
3. Kemudian masukkan bhn B yg sdh dipukul td dan gaul perlhn2 sehingga sebati. Slps itu, tuang adunan ke atas biskut yg tlh dbakar.
4. Sediakan acuan yg besar drpd acuan td dan isikan air 1/4 penuh. Klu menggunakan acuan springfoam kena guna 3 luyang utk mengelakkan air masuk ke dlm aduan. Atau, boleh jg, membalut bahagian bawah acuan springfoam menggunakan aluminium foil. Masukkan acuan kek ke dlmnya dan bkr selama 1 1/2 jam pd suhu 160 darjah.
5. Sejukkan pd suhu bilik sblum dimasukkan dlm peti sejuk. Hiaslah mengikut citarasa masing2.
best2....mesti cuba...wah dah maju biznes kau rose
BalasPadamMmg sedap ni Ji, rasa sekali pasti nak lagi.. Bisnes boleh lah jg, dlm seminggu mmg ada tempahan, kek hati pari pun laku jg...skrg ni dlm process buat katalog kek...
BalasPadamSedapnya cheesecake..:)Memang my favourite..
BalasPadamMy parents pun org Papar juga, Kg Limbahau..:)
Thanks for visiting my blog..:)
Bren: U Papar? Sebenrnya, saya org KB, my hubby yg dr benoni, Papar. Saya suka melwt blog2 yg ada gambar2 kek, sbb, saya ni baru menjinak2kan diri di dunia membuat kek ni.. Like u'r blog so much..hehehe
BalasPadamakak...nk tumpang tanya, mcmana akak pindahkan cheese cake tuh ke dulang kek yg lain?
BalasPadamCara nak pindahkan ada 3 cara: 1) Acuan springfoam, buka je lock acuan tu.
BalasPadam2) Klu guna acuan biasa, korek guna spatula plastik tepi dasar biskut sehingga agak longgar, terbalikkan kek. Tp, kena berhati2 takut keknya berbekas atau pecah sebb kek ni agak lembut.
3) Letak kertas minyak kat dasar luyang sebelum padatkan biskut di dasar kek, cara ni memudahkan semasa terbalikkan kek & pindahkan ke bekas lain.