Selasa, 26 Oktober 2010

Biskut Ulat Bulu



Biskut ni antara biskut kegemaran saya dan anak2. Ada kisah di sebalik biskut ni, tulah pasal sayang sgt kat biskut ni. Begini Al-kisahnya, sebelum tahu cara membuat biskut ni, saya pernah minta resepi biskut ni kat jiran2, tp...seperti biasa org kedekut nak bagi. So, apa yg saya buat, pi beli sebalang biskut ni, kemudian baca bahan2 yg ada kat tepi balang tersebut. Tp, paham2 je lah, klu bhn2 kat tepi balang, selalunya tertera bhn2 je, kuantitinya mmg tak ada. Apalagi, balik rmh, saya terus buat experimen, setelah sekian lama membuat eksperimen, akhirnya..inilah hasilnya..Maka, tiap2 tahun..biskut ni mmg akan wujud dlm bekas utk hidangan hari raya...hehehe. Biskut ni mmg sedap..cubalah.

Ulat bulu

300gm t. gandum
150gm t.jagung
50gm susu tepung( Biasa saya guna nespray)
180gm minyak sapi
100gm mentega
100gm gula icing
Perisa pandan hijau
Buah kurma yg dipotong memanjang, lebih kurang 6 hirisan drpd 1 biji buah kurma (Boleh jg guna jem kurma, tp, agak leceh utk dibentuk)
Castor sugar (Hiasan..tabur diatas biskut)

cara2nya:
Putar gula icing & mentega hingga sebati. Kemudian masukkan minyak sapi, perisa pandan & susu tepung. Putar hingga sebati. Masukkan t.jagung & tepung gandum, uli dgn tangan hingga sebati..Selalunya tepung gandum diletak kemudian dan bergantung pada adunan. Klu sudah dpt dibentuk tdk perlu habiskan 300gm. Slps itu, bentuk doh sekecil ibu jari, dan letakkan satu hiris buah kurma, kemudian bentuk memanjang. Tekan atasnya dgn garfu utk bentuk ulat. Masukkan kedlm luyang & bakar pd suhu 160-180. Agak sukar utk menentukan biskut ini msk atau tdk sbb walaupun sudah msk biskutnya masih lembut, tp..klu sdh letak diluar, ia akan mengeras sendiri. Utk menentukan dah masak tgk dibawah biskut agak kekuningan. Sesudah diangkat dr oven taburkan castor sugar diatasnya sebagai hiasan.

2 ulasan:

  1. one of my faveret... mang sedap kuih ni. lagi2 klu kak long yg buat. free pula tu.... hehehe....

    BalasPadam
  2. Nasib baik kamu masih ada kak Long, bolehlah mkn biskut ni secara free. Ko nda ingatkah, betapa taksubnya anak2 ku mkn biskut raya ni..hehehe, pdhal biskut yg ko bawa dr KL hari tu, lagi menarik rupanya...

    BalasPadam