Ahad, 24 Oktober 2010

Sotong masak kering

My Hubby jenis yg suka mkn mknn yg kering: Ikan goreng, daging goreng, udang goreng, sampai ketam pun digoreng ( Mula2 kawin terkejut jg tengok adik2 ipar goreng ketam, sbb, dlm family kami nda pernah goreng ketam..hehehe). Disebabkan citarasa suami yg tidak suka mknn yg berkuah, maka, terciptalah resepi 'Sotong masak kering' ni. Rupanya mmg simple, tp..rasa memang sedap, klu hari2 mkn sotong sambal tumis boring jg kan?, so, bolehlah cuba resepi ni.

Bahan2nya:
500gm sotong (Saya suka guna sejenis sotong yg isinya keras tp, rasanya manis)
- Sotong hendaklah diperap dgn serbuk kunyit, sedikit asam jawa, garam & bahan perisa.
3 biji bawang Bombay atau bawang merah *
5 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar (Berwarna kuning kecoklat2an) *
2 inci halia*
2 batang serai - belah memanjang & koyak2kan
5 biji lada taiwan ( Saiznya lebih besar drpd cili padi, selalu digunakan utk buat Tom Yam)- Diketuk
2 biji lada merah *
Sedikit asam jawa.
Sedikit Garam & bahan perisa.
Bahan2 bertanda * dihiris mengikut saiz yg dikehendaki.

Caranya:

1) Goreng sotong yg tlh diperap tadi sehingga agak garing.
2. Panaskan minyak. Masukkan b.bombay, b.putih, halia dan serai sehingga naik bau.
3. Masukkan sotong yg telah digoreng, diikuti dgn b.besar, serai, lada merah & lada taiwan.
4. Bubuh garam, bahan perisa & air asam jawa. Klu mau kurang pedas, letak sedikit gula.
5. Boleh hidang dah, sesuai dihidang bersama sayur masak lemak, utk menyeimbangkan masakan kering dgn masakan berkuah. Selamat mencuba..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan