Assalammualaikum dan salam 1 Malaysia.
Sebenarnya sudah lama saya ingin berkongsi resepi tat gulung nenas ini. Cuma kesibukan kerja, menyiapkan tempahan dan mengurus anak2 menyebabkan hasrat tu terpaksa ditunda hinggalah kehari ini. Resepi yang akan saya kongsikan kali ini, merupakan resepi tat gulung yang simple tetapi tidak rugi kalau dicuba. Tat gulung merupakan salah satu daripada biskut kegemaran saya. Anak2 pun suka dan tidak lupa juga emak saya. Klu nampak tat gulung, saya mesti ingat kat emak yang kini tinggal berasingan dengan kami. Dulu masa tinggal bersama-sama, tiap kali raya mesti buat biskut ni. Semoga tahun ni dapat jenguk mak kat kampung mak supaya dapat bawakan tat gulung untuk dia. Semoga dipermudahkan...ameen!
Bahan-bahan A:
500 gram tepung gandum
450 margerin
5 biji kuning telur
2 sudu makan gula aising
secubit garam
Inti nenas secukupnya
(ada jual siap sedia, klu rajin boleh buat sendiri).
Bahan B:
2 biji kuning telur
Pewarna kuning telur.
Cara-cara:
Ada beberapa kaedah yang boleh digunakan untuk membuat tat gulung.
1. Menggunakan tangan:
Gaul tepung bersama marjerin sehingga rata.
Masukkan kuning telur satu persatu, diikuti dengan gula dan garam.
Uli adunan sehingga sebati.
Bolehlah dibentuk menggunakan penggiling tat gulung atau pam tat gulung.
Bubuh inti nenas, kemudian gulung.
2. Menggunakan mixer kecil.
Putar marjerin, telur, gula dan garam sehingga kembang.
Masukkan tepung dan uli dengan tangan.
Bentuk menggunakan penggiling tat gulung atau pam tat gulung.
Bubuh inti nenas, kemudian gulung.
3. Menggunakan mixer besar.(Menggunakan pemutar hook)
Putar tepung bersama marjerin sehingga rata.
Masukkan kuning telur satu persatu, diikuti dengan gula dan garam.
Putar adunan sehingga sebati.
Bolehlah dibentuk menggunakan penggiling tat gulung atau pam tat gulung.
Bubuh inti nenas, kemudian gulung.
Bakar tat mengunakan 180 darjah selama 20 minit atau tat sudah agak keras/ hampir masak.
Sapu permukaan tat dengan bahan B yang telah digaul bersama. Bakar lagi lebih kurang 5 minit. Apabila dah masak sejukkan dulu sebelum di masukkan ke dalam balang, klu tak nanti tat cepat rosak/berkulat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan