Sabtu, 15 September 2012

BUNGA BETIK TUMIS

Assalammualaikum dan selamat malam! Malam menunjukkan jam 11.05, tapi mata belum mengantuk lagi. Nak ber'facebook' pun tak de mood, so, last2 ber'blog'lah jawabnya. 
Pernah tak nampak bunga betik macam gambar kat bawah ni. Ah..inilah bunga betik jantan, klu biar lama2 pun takkan jadi buah, akan layu dan jatuh berguguran. Jadi sebelum jatuh berguguran kat tanah, baik petik dan tumis dengan udang kering. Sedap tau! Sebenarnya bunga betik ni memang pahit, sesuai untuk ubat kencing manis, tapi ada cara nak kurangkan pahitnya.

Bunga betik yang telah direbus dengan sedikit asam jawa.
Lada putih. Lada ni ada 2 jenis: Pedas dan tak pedas. Untuk masakan ni sesuai yang pedas utk menyeimbangkan rasa pahit.
Bunga betik yang telah dimasak dan sedia untuk dimakan. Sayur ni memang kegemaran saya, klu ada jual kat pasar, memang wajib beli.

Bahan-bahan;

3 gengam bunga betik jantan;-Rebus dengan 1 sudu makan asam jawa sehingga layu, kemudian toskan.
( Boleh dicampur dengan batang yg lembut dan pucuk betik)
2 ulas bawang merah - Tumbuk hingga lumat
3 ulas bawang putih-Tumbuk hingga lumat
7 biji lada putih - Hiris tebal/ Belah dua.
(Boleh juga mengunakan cili padi/taiwan)
Segengam udang kering - Tumbuk hingga lumat
Sedikit garam dan Ajinomoto
Minyak utk menumis.

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang merah dan putih, gaul hingga naik bau.
2. Masukkan lada putih dan diikuti dengan udang kering.
3. Tambah garam dan Ajinomoto.
4. Masukkan bunga betik yang telah direbus dan tumis sehingga kering.
5. Sedia untuk dihidang, sedap makan masa panas-panas.
(Tidak boleh tambah air dalam masak ni, nanti akan bertambah pahit. Untuk tujuan perubatan, tidak perlu rebus bunga betik tersebut, tumis je terus, ikut resepi di atas)

Itulah tadi resepi yang mudah dan ringkas. Selalu kalau saya makan sayur ni, tak perlulah lauk lain, makan ni dengan nasi pun dah cukup. Rasa lebih sedap sebab tak terganggu dengan rasa lauk lain. Apa2pun, klu berani cubalah..hehehe.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan